Observacions ornitològiques del 2, 3 i 10 de Maig.

17 05 2009

Les nostres observacions, principalment, les fem a un petit poble del Pallars Sobirà, anomenat Peramea. Com podeu veure en el títol, les dates cauen en el pont de l’1 de Maig, i en el segon cap de setmana del mes. A Peramea, podríem dir que hi ha una gran biodiversitat. Al seu voltant, té el Pla de Corts, una zona plana plena de camps i camps. Podem trobar alguns mamífers,mamífers, força reconeguts, com el Porc senglar, la guineu, fins al cabirol i el cérvol. A les zones seques Argelaga, i amb moltes nogueres, que ens acompanyen pel camí, com també el gran arbre monumental, una Oma centenària.

Nosaltres observem en un petit turonet, on encara que no ho sembli , tots els ocells, van allà. Està a uns 100 metres del poble, i és de molt fàcil accés. Allà i tenim una aguait fets per nosaltres, on també l’utilitzem per reunir-nos per parlar sobre les observacions, o possibles anècdotes. Al turonet, i tenim molts ametllers, i al cap, algunes alzinetes, i com hem dit abans, Argelaga, ja que, fa molt temps que no es llaura, i la terra no es mou, i s’ha de dir que en algunes zones d’aquest, hi podem trobar el terra, d’una sorra, com la d’un camp de tennis, i d’altres, plenes de pedretes, o de taules d’una pedra que no sabem que és, però ja ens informarem.

Observacions.

A les 8:00 del matí ja estabem desperts, i quan ja anàvem ben equipats, vem sortir. Només arribar al turonet,ens varem trobar 6 perdius xerra ( Perdix perdix) que per desgràcia ja marxaven. Això era a les 8 :14. 4 minuts més tard ja vem veure les dues Merles ( Turdus merula) caminant tan tranquiles. El sol brillava igual que el Pit-roig ((Erithacus rubecula),que ja començava a moures per la zona. A les 8:23 vem veure les primeres Cotxes fumades. Al cap s’un moment, va sortir l’orquestra,el primer Rossinyol (Luscinia megarhynchos), el Pinsà comú (Fringilla coelebs).I ja a les 8:27 , vem sentir el primer Cucut (Cuculus canorus), i vem veure pasar la Mallarenga cuallarga (Aegithalos caudatus), i després va seguir la festa. Arribava el Bitxac comú ( Saxicola torquatus), després el Tord comú (Turdus philomelos). Ja eren les 9:00, i vem fer una “esnova” ( ocell vist per primera vegada), era una Cogullada vulgar (Galerida cristata), que buscava menjar amb la seva cresta aixecada. Vem fer el “parón” per esmorzar, i a les 10:15 vem veure la primera Cadernera (Cardelius cardelius), del dia. No fa falta dir que les Orenetes vulgars (Hirundo rustica) no paraven de moures, i s’en veien cada dos per tres. I a les 12:00, menters feiem vida pel turonet, llegint, parlant, disfrutant d’ell, vem veure una Puput (Upupa epops) que estava caminant tan tranquila a uns 10 metros nostres .I ja cap al vespre, vem veure una Àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), que venia acompanyada d’un Voltor comú ( Gyps fulvus).

El diumenge, vem anar a fer una petita excursió, per veure què veiem.A les 8:10, podríem dir que va ser l’hora i el minut d’or, ja que vem veure Mallerenga carbonera (Parus major), Gafarró (Serinus serinus), el Rossinyol (Luscinia megarhynchos) i el primer Cucut (Cuculus canorus) del dia cantant. Més tard la Merla (Turdus merula). I a les 8:28, una “esnova” un Teixidor al cimal d’un arbre,preciós. Aquestes són les observacions que tenim apuntades a la nostra llibreta de camp, que encara té pàgines per omplir, i quan les omplim, us en farem 5 cèntims.

Espectacle que molts pocs ornitòlegs han vist.

Era diumenge 10 de maig, i feia un dia fantàstic. Amb la meva família vem sortir a caminar. Al arribar a una granja d’ovelles, miràvem al cel i estava ple de Voltors comú, que anaven en direcció contrària a la nostra. Cada vegada estaven més aprop nostre, i vem decidir seguir-los. Un camp de farratge que ens va barrar el camí, però com la nostra passió pels ocells no té límits, vem decidir travessar-lo.La herba estava molt mullada, i ens arribava pels genolls,el camp en va dur al turonet, i pujant, vem veure com un Voltor comú, s’enlairava a uns 100 m, en un prat que teníem al davant. Ens i vem acostar i…. veiem com 20 o més voltors, es menjaven una pobra ovella. Un es va girar, i ens va veure, i tots es van enlairar, els nostres ulls veien uns ocells de 2,7 m de punta a punta d’ala, i el cos d’1 m. Era impressionant. Quan van marxar, ens i vem acostar, no narrarem l’estat de l’ovella…Ens vem trobar moltes plomes algunes feien dos pams, era impressionant. Mirem el cel i més de 30 voltors, ens miravem amb ràbia. Va ser un dels nostres millors dies. I tot això al nostre poble estimat Peramea.

Més endavant les fotos!!!

Anuncis

Accions

Informació

5 responses

18 05 2009
Mare

Molt Bé! M’encanta aquesta passió…. és veritat el vem veure dels voltons feia fressa!
Mare

20 05 2009
ferrancanet

Volem les fotos!!! : )

20 05 2009
Ramon

Dues grans jornades, pel que es pot veure. I una afició amb bona base: horari adequat, bon observatori, noms científics… Sou uns professionals. Ah, i quina gràcia trobar per aquí un “esnova”! A Girona en diuen “Bimbos”.

12 06 2009
Monica

Guaposssssss !!!!!!!!!! EM passaré més sobint per aquí! un petonettt !!!!!

12 06 2009
Toni

Ieeeeeeeeeeppp!! nens aviam si actualitzeu tot més que és molt xulo però falta tenir continuitat!! un petoo reeeeeeiiiiss!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: