Projecte Xoriguer: Vídeo i article.

19 06 2010

Benvolguts lectors, l’equip de Mirant cel i terra, acompanyats del nostre gran amic i gran aficionat a les aus, l’Albert, hem viscut uns mesos fascinants. Estudiant una parella de Xoriguers que cria a Terrassa. Aquest mateix bloc, ja fa gairebé un any, els informava de la presència d’aquests petits rapinyaires a la ciutat. En aquest cas a la l’Hospital Mútua de Terrassa que per culpa d’accions humanes la parella de Xoriguers va haver de desplaçar-se. Tot hi així, gràcies a l’Albert, hem pogut trobar la seva nova casa i per tant, la seva nova zona de caça. Després en parlem.

L’espècie de Xoriguer que tenim a Terrassa és el més comú anomenat: Xoriguer comú (fàcil d’entendre), estès per tot Catalunya amb unes 8.000 parelles després de patir un gran xoc als anys 70, principis del 80. Ara per ara, el nombre de parelles va en augment, cosa que ens beneficia de plagues de petits rosegadors. Si hem permeteu, per poder conèixer millor el Xoriguer, us donaré unes dades perquè pugueu fer-vos una idea. Les ales i la cua són llargues, amb les quals se l’identifica moltes vegades per el moviment de l’aleta, en que es queda suspès a l’aire batent amb força les ales buscant alguna presa.

El mascle té el cap gris, amb uns bigotis negres i un dors color rogenc pigallat. La cua és grisa amb una franja negre a les puntes. La part, podríem dir del ventre, la té més clara, amb també petites pigues negres.
La femella és molt semblant al mascle però amb algunes diferències que si ens hi fixem, seran inconfusibles. Sense gris al cap i amb la cua més marró amb barres que l’atrevessen banda i banda i una mica gris al carpó, perquè ens entenguem, l’esquena.
També podem identificar el Xoriguer comú per el cant. El sentirem molt sovint fen un <ki-ki-ki>  que ens acompanyarà molt sovint mentres faci l’aleta.

La dieta del Xoiguer es basa en, majoritariament, petits rosegadors i insectes. I en casos extrems pot arribar fins i tot, a caçar perdius, coloms i si pasa molta gana alimentar-se de carronya. Com ja us explicava abans, aquest fantàstic rapinyaire viu en una zona de caça on hi té presa fàcil. El colom. Plomes, ales, ossos…tot això i més és el que hem trobat quan li feiem alguna visita. Val a dir que també hem trobat petites egagròpiles, les pilotetes de restes òssies que regurgiten, on podem comprovar quins micromamífers (rosegadors) ha menjat. Per tant, també hem pogut comprovar la gran capacitat d’adaptació del Xoriguer, que vagi on vagi…sempre sabrà què fer.

Esperem que amb aquest article i el vídeo, haguem aconseguit apropar-vos més a aquest petit rapinyaire i als ocells en general. Gràcies a totes per el vostre constant suport i fins la propera!


Accions

Informació

6 responses

20 06 2010
Albert Serra

impressionant !!! però val a dir que l’ estudi continua!!!!
Anim nois!!!!

20 06 2010
Pol

Molt bona cracks!

21 06 2010
Màrius Domingo

Hola jan i cia. No sé què passa que jo no puc veure el vídeo.
Ho seguiré intentant.
Per cert, més coincidències, el meu primer estudi també va ser el seguiment d’una parella de Xoriguers a Valls.
Ànims i endavant!

22 06 2010
Joan Ramon

ma agradat molt nois!

26 10 2010
oscar

Bon dia, en primer lloc felicitats x la iniciativa del blog,.. Tinc un parell de dubtes a veure si mels podrieu aclarar..
Primer si hi ha el “xoriguer petit” a la zona del vallès occidental, concretament al park de Sant Llorenç del Munt, i en segon lloc quina o quines diferències hi han del xoriguer petit al comú , gràcies.

26 10 2010
turonet

Hola Oscar!!
Nose si tenim el Xoriguer petit a Sant Llorenç. Si et digués que si, et mentiria.
Però és molt probable que no, ja que una bona part de les seves poblacions es concentren a la Plana de Lleida.

La principal diferència és que el Xoriguer petit s’alimenta bàsicament d’insectes. Pertanyen a la mateixa familia (Falco), i el comú té una mida força considerable davant del petit. El petit és migrador, cria en colònies i li agraden les zones estepàries. També hi ha una colònia a l’Alt empordà.

Espero haver servit d’ajuda.
Salut i sort!!

Equip de Mirant cel i terra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: