L’estudi dels micromamífers

9 05 2011

Uns dels animals més comuns dels nostres boscos i prats, són els micromamífers, és a dir, els ratolins, les musaranyes, els talps i els talpons. A Catalunya hi trobem 30 espècies: 12 d’insectívors i 18 de rosegadors.

El pròxim objectiu de Mirant cel i terra és l’estudi d’aquests petits animals al Pla de corts, ja que són la base de la cadena alimentària i uns grans depredadors d’insectes i altres invertebrats. Les llegendes urbanes que s’han generat al voltant d’aquests animalons, la destrucció d’hàbitat i la proliferació de raticides, han provocat una forta davallada en algunes espècies, provocada també per la falta de coneixement de les persones sobre el benefici que ens aporta.

La mida, la vida nocturna i la seva discreció fan dels petits mamífers uns animals difícils d’estudiar. Els avenços tecnològics han beneficiat molt el seu estudi, donant com a fruit dos paranys per capturar-los i estudiar-los de ben aprop. S’identifica el sexe i l’espècie, es pesa, es marca i s’indica l’estat en que es troba ( zel, llatant…), finalment s’allibera a la mateixa zona on ha estat capturat.

D’aquesta manera contribuïm en l’estudi i protecció d’aquests animals, tant beneficiosos pel medi. Explicant a la societat la seva importància en el cicle natural, ja que a vegades, els més petits són els més grans.



Accions

Informació

3 responses

10 05 2011
Dani Morcillo

Guau! molt intessant.
Em sorgeixen algunes preguntes…
Qui dirigeix l’estudi? Com captureu els micromamífers? Com els marqueu? A qui o a on envieu les dades? Té pintes de ser un estudi científic seriós

10 05 2011
Jan Martínez i Alonso

Hola Dani.
L’estudi el dirigeix el Museu de Granollers. Els mamífers es capturen amb dos paranys. Dins d’aquests, hi trobem cotó i menjar (tonyina amb farina i poma). Les dades s’envien al Museu mateix, a la secció de micromamífers. Els bitxos es marquen amb una grapa molt petita a l’orella. No els fa cap lesió, exceptuant alguns casos, però molts s’han tornat a capturar l’any següent amb la grapeta posada i en plena forma. El Museu està duent a terme l’estudi, però també comprovant com funciona a Catalunya, per després fer-ho arreu de l’Estat.

Gràcies pel teu interès, esperem haver-te ajudat.

16 05 2011
La iaia Mª Rosa

Ho sentu però aquests ratulins no m’agraden gaire. Vosaltres sí que m’agradeu. Mil petons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




A %d bloguers els agrada això: